Foder til Gilaøgler

I naturen er gilaøgler det man vil betegne som rede plyndrede dyr. De lever af hvad de kan finde af unger og æg i diverse dyre reder. Derfor vil der naturligt kunne gå mange dage, uger, sågar måneder imellem de får noget at spise. Omvendt vil de i gunstige perioder spise voldsomt meget foder Derfor er helodermaer ikke så krævende med fodring i fangeskab.

I naturen består føden primært af unger fra Sylvilagus audubonii (dessert cottontail rabbit), nyfødte unger fra diverse jordlevende egern af familien spermophilus, æg og små unger fra Lophortyx gambellii (Gambels vagtel), æg og små unger fra Zenaida macroura (ørken due) og derudover æg fra diverse krybdyr.

Når man ser på kostsammensætningen er det nemt at se at der primært er tale om pattedyr og fugle. Denne kost efterlignes meget nemt i fangeskab ved at have en kost der består af mus, rotter og daggamle kyllinger. Med daggamle kyllinger skal man ikke være bange for at bruge dem med blommesæk, da øglerne kan tolerere store mængder kolesterol, da de jo lever af æg i naturen.

Som tilskud kan man fra tid til anden bruge æg. Dette er kun som et tilskudsfoder, da det feder meget. Jeg bruger det personligt til hunner der lige har lagt æg, eller til dyr der trænger til at komme i noget bedre foderstand end de er (eks lige efter dvalen). Man skal dog overveje kvaliteten af æggene, da der jo vil være mulighed for salmonella fra æggene. Normalt bruger jeg pasteuriserede æg, blandet op med lidt vitaminer og mineraler fra Herpetal.

Jeg har dog enkelte gange fodret med hele vagtel æg, og det har været i en stor succes.

Ved fodring med æg skal man dog være opmærksom på at alle Helodermaer ELSKER det og hvis man fodrer for tit med det, vil man risikere at enkelte dyr nægter at tage andet foder.

Helodermaer generelt er meget nemme dyr at fodre. Dog kan man rende ind i at visse dyr i nogle perioder kun vil have kyllinger, andre perioder kun rotter eller mus, og så i en periode vil acceptere alt foder der bliver tilbudt.

Alt foder skal være dødt, da øglerne ikke vil kunne fange levende voksne mus og rotter.

Jeg fodrer mine dyr cirka hver tiende dag, med 2 voksne mus eller mellem rotter eller nogle daggamle kyllinger.

Hvis man skal ud at rejse i nogle uger, kan man med fordel undlade at fodre dyrene i hele den periode hvor man er af sted. Man skruer ned for varmepladsen, og dyrenes aktivitetsniveau vil sænkes, og dermed også fordøjelsen. Dette forekommer også i naturen, og de kan sagtens tåle det.

Dyrene skal altid have frisk vand tilgængeligt.

At ens foderdyr skal være af en god kvalitet siger sig selv. Derfor køber jeg alt mit foder hos www.creptiles.dk som laver alle former af gnavere i top kvalitet